VS-9.com - бесплатный портал онлайн-школы для учителей и учеников
.
Основи здоров`я 7 клас Тема: Впливи найближчого оточення


На відміну від законів природи, що діють незалежно від нашої волі (якщо підкинути м’яч, він завжди впаде на землю), люди самі вирішують, дотримуватися їм певних принципів чи порушувати їх.

На жаль, іноді доводиться спілкуватися з тими, хто не зважає на жодні принципи і будь-чиї інтереси. Такі люди здатні заподіяти шкоду, зокрема своїм рідним і друзям. Тому кожному треба розвивати життєві навички протидії негативному соціальному тиску.

Родина

Вплив родини на життя і здоров’я дітей важко переоцінити. У родині формуються цінності, ставлення, звички, спосіб проведення дозвілля.

Щоправда, і погані звички (алкоголізм, насилля) також нерідко формуються в родині. Статистика засвідчує, що діти з неблагополучних родин часто повторюють долю своїх батьків. Однак родинні традиції — не вирок. Якщо дитина хоче, вона може розірвати ланцюг поганих звичок і започаткувати для себе і своєї майбутньої родини зовсім інші традиції.



Коли Макс (герой фільму «Велетень») був малим, батько на очах у хлопчика вбив його матір. Відтоді Макса не полишала думка, що він син убивці і приречений стати таким, як його батько. Якось Кевін розповів Максу про свого батька, який покинув матір після народження хворої дитини. Він переконав друга, що вони ніколи не стануть такими, як їхні батьки.

Прочитайте і обговоріть ситуацію:

Світлана живе з батьками і сестрою. Її батьки не мають постійної роботи, всі гроші, які їм вдається заробити, витрачають на спиртне. Одного разу батько здав на макулатуру шкільні підручники дівчат і сказав, що з дочок все одно не вийде нічого путнього. Та Світлана не погодилася з ним. Їй подобається вчитися, і вона мріє стати медсестрою. Цілий рік Світлана робила уроки у своєї подруги і готувалася до вступу в медичний коледж. Влітку дівчина успішно склала іспити і тепер упевнена, що в неї буде краще життя, ніж у її батьків.
1. Проаналізуй традиції своєї родини (як ви харчуєтеся, працюєте, відпочиваєте, дбаєте про своє здоров’я).

2. Які з цих традицій ти хотів би передати своїм дітям?

3. Які нові родинні традиції мрієш започаткувати?

Друзі

Особливого значення у твоєму віці набуває дружба. Коли ділишся з другом своїми думками, починаєш краще розуміти самого себе. Те, що друг поважає тебе, підвищує твою самооцінку.

Друзі потрібні, щоб дати пораду: «Не завжди можна самому вирішувати, як слід вчинити. Треба вислухати ще чиюсь думку». Хоч у важливих речах ти більше прислухаєшся до дорослих, але в усьому, що стосується техніки, музики, моди і розваг, тепер дедалі більше покладаєшся на думку друзів.

Ознаки небезпечних компаній

мають ватажка і жорсткі правила;
вимагають цілковитої відданості;
забороняють контакти поза групою;
за непокору можуть вчинити жорстоку розправу;
з «чужими» поводяться агресивно і зверхньо;
вступають у міжгрупові конфлікти «стінка на стінку»;
поширене вживання тютюну, алкоголю, наркотиків.
Ознаки дружніх компаній

приймають тебе таким, яким ти є;
не мають жорстких правил;
не забороняють спілкуватися поза групою;
з радістю приймають до свого кола нових друзів;
їх члени поважають і підтримують одне одного.





help Помощь по сайту