VS-9.com - бесплатный портал онлайн-школы для учителей и учеников
.
Основи здоров`я 6 клас Тема: Підприємства


Промислові підприємства є в багатьох населених пунктах. В одних — невеликі заводи, в інших — промислові гіганти. Деякі з них цілком безпечні для довкілля. Інші (і це не обов’язково гіганти) можуть бути небезпечним.

Тепер на підприємствах намагаються впроваджувати екологічно безпечні технології, але, на жаль, навіть найсучасніші виробництва не гарантують абсолютної безпеки. Аварія на промисловому об’єкті подія надзвичайна і дуже небезпечна.
Що свідчить про аварію на підприємстві

Про те, що на промисловому підприємстві сталася аварія, місцеве населення обов’язково повинно бути попереджене одним або кількома способами:

сиреною цивільної оборони;
гудком на підприємстві;
повідомленням по радіо та місцевих каналах телебачення;
через працівників ЖЕКу або дільничного міліціонера.
Відблиски пожежі або велика кількість пожежних машин мають насторожити навіть тоді, коли не надходять жодні повідомлення.

Про викид у навколишнє середовище шкідливих для здоров’я чи отруйних речовин свідчить поява у повітрі незвичних запахів, випадання незвичайного за кольором пилу, раптове пожовтіння рослин або загибель дрібних тварин (комарів, мух, мишей, птахів, риби у водоймах). Здогад, що на підприємстві не все гаразд, має виникнути, якщо у твоєму населеному пункті люди раптом почали хворіти на якусь незвичайну хворобу.

Як діяти під час аварії на підприємстві

Відомо, що в перші години, дні після аварії на Чорнобильській АЕС тисячі людей не могли врятуватися через те, що влада злочинно приховувала масштаби катастрофи. Люди заплатили за це своїм здоров’ям. Правильно вчинили ті, хто здогадався швидко зібрати найнеобхідніші речі й вибратися з небезпечного місця. На жаль, це були поодинокі випадки.

Підручні засоби самозахисту

Навряд чи у тебе є протигаз і костюм для захисту від хімічних речовин. Нагальної потреби в них немає, та й коштують вони недешево. А чи можна захиститися від отруйних речовин без них? Виявляється, можна. І це під силу кожному. Щоб отруйні речовини чи радіоактивний пил не потрапили в організм, треба перекрити їм усі можливі шляхи доступу.

Захист органів дихання

Якщо немає протигаза чи респіратора, можна зробити ватно-марлеву пов’язку .

Варіант 1. Шматок вати загорни у широкий бинт.

Довжина пов’язки — 20 см. Проший, відступивши 2 см від країв. Затягни в отвори зав’язки зі згорнутих бинтів завдовжки 50 см .

Варіант 2. Шматок вати загорни в широку марлю. Краї розріж навпіл





help Помощь по сайту